Op deze pagina ga ik er wat dieper op in wat essentiële oliën kunnen doen met vind je informatie over wat essentiële oliën zijn, de eigenschappen van essentiële oliën en waar je de oliën kunt gebruiken

Oliën en Emoties

In onze hersenen zit het limbische systeem.
Ik wil hier nog even wat verder op doorgaan.
Het is namelijk zo dat ons reukzintuig hier ligt, dit is het enige zintuig dat zo nauw samenwerkt met ons geheugen en onze emoties.

Bijvoorbeeld de zeelucht waar je van de zomer was of die mooie bos rozen op tafel die je van je
partner gekregen hebt. Dit allemaal wordt daar opgeslagen en omgezet in emoties en hormoonbepalingen. Je wordt bijvoorbeeld blij als je rozengeur ruikt omdat dit je herinnert aan je partner die je dit cadeau gaf. Of een vieze luier van je kind waar je dan weer wat minder blij van wordt.

Soms hebben bepaalde geuren natuurlijk een minder fijne herinnering omdat het je doet denken aan iemand die is overleden, misschien een relatie breuk of misschien wel een andere traumatische ervaring. Hier kan het gebruik van essentiële oliën je bij ondersteunen.

Shop hier jouw essentiële oliën

Het is namelijk zo dat er in ons limbische systeem een klier zit; de amygdala genoemd. Deze speelt een belangrijke rol bij het opslaan en loslaten van trauma’s en andere nare herinneringen. De amygdala wordt gestimuleerd door geuren, hierdoor kunnen emoties loskomen en je zo helpen pijn en verdriet los te laten. Op deze manier komt er ruimte vrij voor genezing. Het maakt niet uit op welke manier je de essentiële oliën gebruikt, of je ze nu diffuust, smeert of inneemt het komt uiteindelijk altijd in je limbische systeem terecht.

Lavender en Stress Away hebben bijvoorbeeld een kalmerend effect, bij deze oliën krijgen je hersenen een seintje om serotonine aan te maken.

Hierdoor daalt het stress hormoon cortisol en je bloeddruk en kun je weer ontspannen.

Verder zijn er verschillende oliën die je kunnen ondersteunen bij emoties.

Dit is gewoon een biochemisch proces en geen tovenarij.

Lees hier mijn olie avontuur

Voorbeelden zijn;

Opwekkende geuren bij een treurig gevoel kunnen zijn: Cedarwood, Rosemary, Peppermint en Joy.

Bij een verveeld of energieloos gevoel kun je gebruiken:
Basil, Cary Sage, Dille, Lemongrass, Lime, Peppermint en Roman Chamomile.

Bij een verdrietig of teleurgesteld gevoel kun je gebruiken:
Bergamot, Cypress, Frankincense, Geranium, Helichrysum, Rose en Ylang Ylang.


Bij een onzeker of teleurgesteld gevoel kun je gebruiken: Frankincense, Grapefruit, Lavender, Lemon, Patchoulli en Ylang Ylang.


Bij nervositeit of als je je zorgen maakt kun je gebruiken: Cypress, Hyssop, Lavender, Stress Away en White Angelica.

Bij boosheid en frustratie kun je gebruiken:
Cypress, Marjoram, Roman Chamomile, Thyme en Ylang Ylang.

Young Living heeft speciale kits samengesteld welke heel fijn zijn op het gebied van emoties, namelijk de Feelingskit en de Raindrop Technique.